Hos Scandinavianlux har vi flere års erfaring med cashmere. Vi designer og producerer nemlig selv vores eget tøj både til børn og voksne. Hvis du har spørgsmål omkring cashmere kan du derfor spørge os. Se vores guide til vask og pleje af cashmere lige her.

 

1. Hvor kommer cashmere fra?

Cashmere eller rettere sagt cashmere ulden er fibre, som stammer fra cashmeregederne, som vandrer rundt i Kashmir-regionen i de mongolske bjerge, og som giver os den lækre kashmiruld. I Mongoliets bjerge findes der nemlig ekstreme vejrforhold, hvor temperaturen kan variere mellem -50° om vinteren til +40° om sommeren. Ved at leve i disse forhold udvikler geden cashmereuld, som er temperaturregulerende, hvilket betyder, at når du bærer cashmereuld, vil du altid føle en behagelig temperatur, uanset om det er koldt eller varmt.

 

2. Hvad er cashmere?

Cashmere er en betegnelse for en en helt speciel og luksuriøs type uld, nemlig cashmereuld. Cashmere uld stammer fra cashmeregederne som danner denne fantasiske uld ved at leve i ekstreme vejrforhold, hvor der om vinteren er -50° og om sommeren +40°.  Den fine cashmereuld har en lang række naturlige egenskaber grundet gedens habitat og er derfor også en verdens mest eftertragtede uldtype.

 

3. Hvorfor fnugger cashmere?

Svar:
Kashmir er verdens fineste og blødeste uldfiber. Den er kortere end den man kender fra almindelige får – og den indeholder ikke lanolin. Derfor kan kashmir danne små fnug specielt under arme og hvor der opstår gnidninger. Dette er naturligt. Scandinavianlux bruger den bedste og længste kashmir fra Mongoliet og ikke fra Kina, hvor fibrene er kortere. Alligevel kan der opstå små fnug – specielt i begyndelsen, når man har et nyindkøbt produkt. Du kan selv fjerne dem forsigtigt med fingrene – eller med en kashmirkam. Når du har brugt og vasket din kashmir et par gange så opstår der ikke så mange fnug mere.

 

4. Hvorfor er cashmere dyrere end almindelig uld?

Svar:
Kashmirgeden lever kun ganske få steder i verden hvor temperaturene spænder mellem 40 graders varme og – 40 graders frost. Dette giver en ekstra isolerende uld, der kan holde geden varm om vinteren og køle den om sommeren. Ulden er meget lettere end almindelig uld. Hver eneste ged bliver forsigtigt redt, når foråret er kommet og det er denne uld, der bliver til lækkert uldtøj. Vi bruger kun den blødeste uld fra hals og mave – så der går 3 – 4 geders uld til hver enkel trøje. Kashmirulden høstes kun én gang om året. Derfor er kashmir mere eksklusivt og dyrere end almindelig uld.
Kashmir er luksuriøst – det skal nydes og bruges.

 

Sådan skal du vaske og pleje din cashmere