FAQ: Guide til hvordan du bedst passer på din uld, cashmere og silke med korrekt vask og pleje.

Vask og pleje af cashmere1. Hvordan vasker og plejer jeg uld, cashmere og silke?

Uld, cashmere og silke er mere modstandsdygtigt mod skidt, end andre stoftyper, og bliver derfor ikke beskidt lige så let. Merinould og cashmere-uld er ”selvrensende”, og kan derfor blot hænges til udluftning, så eventuelle lugtgener forsvinder. Når dit uldne tøj bliver snavset, så kan det sagtens tåle at blive vasket på et uldprogram. Kig altid på vaskelabelen i tøjet, og se hvor mange grader tøjet kan tåle (højest 40 grader).

De fleste vaskemaskiner har et uldprogram, men hvis din vaskemaskine ikke har et, kan du i stedet bruge et program til finvask, silke eller delicates, som alle er skånsomme, og som ikke bevæger tøjet nær så meget i vasken, så det skåner de delikate naturfibrer. Uld, cashmere og silke har alle godt af at blive vasket på vrangen – men brug gerne en vaskepose. Så passer du bedre på dit uldtøj og dermed bedre for miljøet.

2. Hvilket vaskemiddel skal jeg bruge?

Det er vigtigt at huske, at dit uldtøj ikke kan tåle at blive vasket med almindeligt vaskemiddel, da det indeholder enzymer, som kan gå ind og ødelægge den delikate uldfiber i tøjet. Selvom enzymer er med til at fjerne skidt, så har det den modsatte effekt på fibrene i uld og silke – derfor er det vigtigt at du altid vasker dit uldtøj med en god uldsæbe.

Hos Scandinavianlux har vi den gode uld-silke sæbe fra Joha, der indeholder lanolin, og derfor er et af de bedste vaskemidler til, at beskytte uldens naturlige fibre.
Vi kan også varmt anbefale den gode sæbeserie fra Tangent, som består af en pletrens, vaske– og skyllemiddel. Tangents sæber er fantastiske, når tøjet skal vaskes mildt, men effektivt. De er nænsomme og skånsomme, når man vasker delikate naturfibre som merinould, cashmere og silke.

Har du investeret nyt og lækkert tøj fra Scandinavianlux, så er det en god ide at investere i gode sæber, der plejer og skåner dit tøj på bedst vis, så det holder år efter år.

3. Centrifugering af uldtøj

Dit uldtøj tager ikke skade af at blive centrifugeret, og krymper heller ikke ved det. Det er blevet testet på både høj og lav hastighed, og det kan ikke måles at tøjet krympes ved centrifugering.

Centrifuger dit tøj på 1200-1600 omdrej – højere omdrejninger giver mindre fugt i tøjet ved endt vaskeprogram, og uldtøjet skal derfor hænge til tørre i kortere tid efterfølgende. Stræk dit tøj i facon efter vask, og lad det ligge-tørre.

4. Kan jeg stryge uld, cashmere og silke?

Ja, du kan sagtens stryge og dampe dit tøj i uld, cashmere og silke. Det giver flot og blødt tøj. Husk blot at sætte strygejernet på svag til middelvarme, så de fine naturfibre ikke bliver brændt – og brug gerne rigeligt med damp.

5. Jeg er kommet til at vaske mit uldne tøj med almindeligt tøj, og nu er den krøbet. Kan jeg redde den?

Desværre er svaret helt kort. Nej.
Uldtøj, der er blevet vasket forkert, kan man ikke få tilbage til oprindelig stand.
Ulden er lavet af eksklusive og delikate fibre, der ikke tåler for høje vasketemperature, vaskemiddel med enzymer eller for voldsom centrifugering. Vi har alle prøvet det – og det er ikke sjovt. Men uheld sker og i stedet for at bebrejde sig selv, må man hurtigst muligt prøve at glemme det og købe en ny, så man ikke savner den fejlvaskede alt for meget.

6. Må jeg tørretumble mit uldtøj?

Nej. Det kan vi ikke anbefale. Silke-, cashmere og uldtøj har bedst af at lufttørre. Sørg altid for at dit uldtøj ikke bliver strukket ud af facon. Så hæng den forsigtigt op – eller læg den evt. vandret over et tørrestativ.

7. Hvorfor fnugger cashmere?

Cashmere er verdens fineste og blødeste uldfiber. Den er kortere end den man kender fra almindelige får – og den indeholder ikke lanolin. Derfor kan cashmere danne små fnug, specielt under arme, og hvor der opstår mange gnidninger. Dette er helt normalt. Scandinavianlux bruger den bedste og længste cashmere fra Italien, og ikke fra Kina hvor fibrene er kortere. Alligevel kan der godt opstå små fnug – specielt i begyndelsen, når man har et nyindkøbt produkt. Du kan selv fjerne dem forsigtigt med fingrene – eller med en kashmirkam. Når du har brugt og vasket din kashmir et par gange, så opstår der ikke så mange fnug mere.

8. Kan der gå møl i uld og cashmere?

Ja. Uld og cashmere er luksusprodukter af verdens fineste og blødeste naturfibre – og det kan alle lide – også møl. Kommer du en lavendelpose i dit klædeskab sammen med dit cashmere- og uldtøj, så sikrer du dig mølfri og velduftende tøj.

9. Kan uld virkelig give mit barn en bedre nattesøvn?

Det lyder nok for godt til at være sandt, men den er faktisk god nok. På grund af de temperaturregulerende egenskaber giver ulden både børn og voksne de bedste forudsætninger for en bedre nattesøvn. Også når dynen sparkes af om natten.
De små luftlommer i ulden forhindrer desuden husstøvmider i at sætte sig og gør derfor uld særligt velegnet til børn og voksne med husstøvmideallergi.

10. Kan jeg vaske uld og silke sammen? 

Ja. Ligesom uld skal silke vaskes på skåneprogram, og en del uldtøj har faktisk også silke blandet i tøjet. Silke tåler heller ikke almindeligt vaskemiddel og du kan derfor med fordel anvende vaskemiddel til uld.

Læs nærmere om cashmere uld lige her.